Україна та Велика Британія підписали угоду про безпеку

Україна та Велика Британія підписали безпекову угоду: до вступу в НАТО

Перший Крок до НАТО: угода, що записана в історії

Україна та Велика Британія підписали безпекову угоду, яка передбачає зобов’язання Лондона надати військову та політичну підтримку Києву до вступу в НАТО.

Договір, який має назву «Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії», був підписаний президентами Володимиром Зеленським та Ріші Сунаком у Києві 12 січня.

Цей документ є першим у сфері безпекових угод на виконання домовленостей, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами «Групи семи» та державами, що до них приєдналися.

За словами Зеленського, безпекові гарантії Великої Британії будуть діяти до вступу України в Альянс. «Якби такі гарантії були досягнуті у 1991 році, зокрема з Британією, то війна б не почалася», – сказав він.

Сунак зі свого боку наголосив, що це «перше з безпекових запевнень, які підписує Україна». Британський прем’єр також зазначив, що Велика Британія першою надавала Україні летальну зброю, танки, далекобійні ракети тощо.

Гарантії та діяльні зобов’язання: зміст угоди

Угода передбачає, що Велика Британія буде підтримувати Україну у сфері безпеки та оборони, зокрема шляхом:

  • Надання військової допомоги, включаючи озброєння, техніку та навчання.
  • Проведення спільних військових навчань та операцій.
  • Інформування України про загрози її безпеці.

Також у документі прописаний термін її дії – десять років з можливістю продовження. Однак у разі вступу України в НАТО до закінчення терміну дія безпекових зобов’язань завершиться і буде інкорпорована в систему Альянсу.

Ця угода є важливим кроком у зміцненні оборонного потенціалу України та є сигналом для Росії, що міжнародне співтовариство не допустить нападу на країну.

  • Дата підписання угоди: 12 січня 2024 року
  • Назва угоди: «Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії»
  • Термін дії угоди: десять років з можливістю продовження

Комментарии закрыты.

  • Русский
  • Українська