У Нацбанку розповіли, коли регулятор може знизити облікову ставку

Український Національний банк (НБУ) повідомив, що починаючи з четвертого кварталу 2023 року, може розпочатися перегляд умов рефінансування банків. Проте, навіть при зниженні рівня облікової ставки, монетарні умови залишаться достатньо жорсткими в найближчій перспективі. Регулятор продовжуватиме зусилля зі стримування інфляції, а реальна дохідність гривневих депозитів може збільшитися або залишитися на колишньому рівні.

Збереження облікової ставки на високому рівні підтримає ефекти від попередніх заходів НБУ і залишатиме простір для подальшого зростання привабливості заощаджень у гривні. Проте, передумовою початку перегляду розміру облікової ставки стануть такі чинники, як поліпшення макроекономічної ситуації в країні, зниження інфляційного тиску на гривню, а також тривале накопичення міжнародних резервів.

У своїй заяві, Нацбанк зазначив, що ставка також залежить від тривалості та стабільності надання Україні фінансової підтримки з боку західних партнерів, а також від дій комерційних банків на внутрішньому ринку щодо підвищення привабливості гривневих інструментів для споживачів.

Комментарии закрыты.

  • Русский
  • Українська