Експерти оцінили звіт Amnesty International з критикою України

Згідно зі звітом New York Times, незалежні експерти перевірили скандальний звіт Amnesty International, що критикував Україну. Організація вирішила не опубліковувати висновки фахівців, але деталі звіту стали відомі ЗМІ.

У серпні минулого року Amnesty International звинуватила українські війська у тому, що вони «наражають цивільних осіб на небезпеку», розміщують солдатів і проводять удари з населених пунктів.

Незалежні експерти, серед яких були представники з Оксфордського, Копенгагенського, Женевського університетів, а також з Університету Брігама Янга та Університету Редінга, вивчили звіт і заявили, що аналітики Amnesty International не надали достатніх доказів своїх звинувачень щодо України. Експерти зазначають, що текст висновку був написаний недостатньо чітко з юридичної точки зору та може створювати двозначність.

За даними New York Times, початковий варіант висновку був набагато жорсткіший, але під тиском Amnesty International експерти пом’якшили тон. Замість того, щоб написати «необґрунтовано», вони використали більш пом’якшену формулювання «недостатньо обґрунтовано».

Незалежний звіт був готовий на початку лютого, але Amnesty International вирішила не публікувати його взагалі та залишити для «внутрішнього використання». Експерти також заявили, що Amnesty International «недостатньо взаємодіяла» з українською владою, щоб встановити обставини розміщення військ поблизу цивільних.

Комментарии закрыты.

  • Русский
  • Українська