Компенсація за зруйноване житло. Поради від експертів

Щодня від російської агресії залишаються без даху над головою сотні українців. На сьогоднішній день понад 200 тисяч людей уже подали заявку на відшкодування втрачених квадратних метрів. Як отримати компенсацію за зруйноване житло від держави та як провести технічну інвентарізацію БТІ, розкажуть наші експерти.

Крок 1. Реєстрація пошкодженого майна. Насамперед необхідно зібрати всі можливі докази руйнувань, що відбулися після 24 лютого (фото та відеофіксація, свідчення сусідів та родичів, загалом усе, що можна буде потім надати в державні органи).

Крок 2. Звернутися за допомогою до БТІ для отримання технічного паспорта на пошкоджену нерухомість.

Крок 3. Подати заявку на виплату компенсації, після чого заявку внесуть до єдиного Реєстру пошкодженого майна.

Таку заяву може подати один із співвласників пошкодженої квартири чи будинку. Термін подання заяви можливий в воєнний час або після – протягом 90 днів.

На який вид компенсації варто розраховувати

Згідно із законопроектом будуть 3 варіанти відшкодувань:

  • виплата на розрахунковий рахунок;
  • фінансування нового житла у співвідношенні з втраченим, але не більше 150 квадратних метрів (кількість кімнат у новому житлі не повинна бути меншою за попередню);
  • фінансування ремонту у пошкодженій нерухомості.

Також можливим є варіант доплати, якщо заявник хоче площу понад 150 квадратних метрів.

Важливо: При отриманні нової житлової площі власник не зможе її продати протягом перших трьох років. Також важливо відзначити, що нове житло буде відбудоване на місці старого, якщо ж це стане неможливим, новий законопроект передбачає будівництво неподалік втраченого житла. Буде можливість обрати інший житловий об’єкт у подібній категорії.

Незважаючи на те, що держава активно налаштована на виплати компенсації збитків, ніхто не скасовував бюрократію. Для гарантованого отримання компенсації наші експерти рекомендують провести технічну експертизу зруйнованого житла. Технічна інвентаризація БТІ необхідна для подальшого виготовлення технічного паспорту. Саме такий формат технічного обстеження дозволить отримати документ, що має юридичну силу, що у свою чергу призведе до швидкого та без апеляційного отримання компенсації.

 

Комментарии закрыты.

  • Русский
  • Українська