PRESS-ЦЕНТР

ПОВІДОМЛЕННЯ

Відвідавши український ліс, люди іноді можуть побачити моторошну картину – настромлені на шпичаки кущів останки тушок мишей та інших гризунів. Однак це – робота не кішки, і не "чупакабри". Це - ознака того, що поблизу живе рідкісний птах – сорокопуд сірий.

Сорокопу́д сі́рий (Lanius excubitor) — птах родини Сорокопудові ряду Горобцеподібні, один з 4 видів роду у фауні України. Загальна довжина тіла — близько 240 мм, маса тіла — 57-80 г.

ad зверху сірий; через око проходить чорна смуга, над якою вузька біла смужка; низ білий, з сірим відтінком; крила чорні, основа першорядних махових пер біла; хвіст довгий, східчастий, середні стернові пера чорні, дві пари крайніх - білі, з домішкою чорного; дзьоб і ноги чорні. У juv верх з бурим відтінком; низ з хвилеподібною темною строкатістю; дзьоб буруватий, на кінці темний, - зазначено в Довіднику «Птахи України».

Пісня - тиха щебетлива трель, поклик - уривчасте "чек - чек - чек", яке нагадує скрекотання сороки.

Гніздовий ареал охоплює Північну Америку, Азію, Європу та Північну Африку. Через територію України проходить південна межа гніздового ареалу. Гніздиться в усіх поліських (Волинська, Рівненська, Житомирська, Київська, Чернігівська і Сумська) та прикарпатських областях (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька і Закарпатська). Є інформація про випадки гніздування на Полтавщині, Хмельниччині та Вінниччині. В осінньо-зимовий період трапляється на всій території України.

Читайте також: В Ужгороді оселилися екзотичні птахи (ФОТО)

Найоптимальнішими для гніздування є зволожені біотопи (болота, луки), де є масиви чагарників чи окремі кущі. Гніздиться також на великих лісових галявинах, згарищах, лісосіках, узліссі. Гнізда влаштовує на кущах чи невеличких деревах. У кладці зазвичай 5-7 яєць, рідше 8-9. Інкубація триває близько 15 діб. Пташенята залишають гніздо у віці 19-20 днів, а стають самостійними ще через 2 тижні. Перші молоді льотні птахи трапляються вже в середині червня. Основу живлення складають великі комахи, ящірки, дрібні птахи, мишоподібні гризуни. Це - осіло-кочовий вид. Восени та взимку частина птахів переміщується в південному напрямку, досягаючи південних областей України. Кочівлі тривають протягом жовтня — березня.

Сорокопуд сірий є хижаком, хоча не спеціалізованим. У нього гачкуватий дзьоб, але відсутні кігті на лапах. Тому він розчленовує здобич - насилюючи її на шпичаки кущів і там же робить запаси – зазначає орнітолог Мар’ян Тарасенко - Ними живляться взимку й інші птахи, зокрема — синиці.

Дослідник неодноразово натрапляв на криваві «консерви», які птахи роблять з впольованих ними гризунів. Одного разу вчений сфотографував голову полівки звичайної, яку хижак настромив на гілку глоду. За його словами, сорокопуди відзначаються неабиякою агресивністю.

Сорок та сойок, які намагаються залізти в їх гнізда - гонять нещадно. Взимку можуть їсти інших птахів. Влітку можуть красти чужих пташенят з гнізд. Мене самці били по голові крилами, коли я описував гніздо, - згадує орнітолог.

Войовничого птаха занесено до Червоної книги України (1994, 2009). Охороняється у НПП Шацькому, «Прип`ять-Стохід», Карпатському біосферному заповіднику, природних заповідниках Поліському, Рівненському та «Розточчя».

Фото Мар`ян Тарасенко
 

Читайте також: Новини України

Поділитися
в соціальних мережах

Коментувати

Огляд популярних новин
Читайте також - Україна

Обговорюють і коментують
Напишить свій коментар
  • Коментарі 0
  • Правила коментування
  • Гість
  • Коментувати