ПОВІДОМЛЕННЯ

Духовна смерть або «Сповідуй мене, отче»: що треба знати, йдучи до церкви в час Великого посту?

31.03.16, 20:06

0

3432

Фото ілюстративне
 
Особливе місце у житті кожної віруючої людини займає сповідь. У час Великого посту це таїнство набуває особливого змісту. З яких слів його потрібно розпочинати та про що саме варто вести бесіду, про це кореспондент PRESS-ЦЕНТР поцікавився у священнослужителів.

 - Щоб отримати життя вічне, перед причастям потрібно пройти таїнство сповіді. Розпочинають її зі слів: «Слава Ісусу Христу!» і кажуть: «Вільними і невільними ділами вчинив чи вчинила такі гріхи..». Людина має назвати гріхи, які, на її думку, вона скоїла. Можливо, позаздрила комусь чи не приділяла увагу батькам, - каже настоятель Свято-Михайлівської парафії УПЦ Київського патріархату отець Богдан Приходько. - Що довше людина не сповідається, тим стає жорстокішою. Людина може також хворіти через гріхи свої та минулих поколінь до сьомого коліна. Якщо не сповідатися, не молитися, врешті настає духовна смерть.

У Біблії написано: «Шість днів працюй, а сьомий день присвяти Отцю - молись». Тому служителі церкви радять шанобливо ставитися до дня Божого, а не використовувати його для задоволення власних примх, тілесних потреб. Достатньо зайти у храм на п’ять хвилин, помолитися і Господь допоможе вирішити будь-які життєві негаразди. Якщо ж хтось заподіяв вам зле, то його потрібно вибачити. Адже сам Христос велів прощати кривди нашим винуватцям, тоді Бог простить провини наші.

- Під час таїнства Хрещення людина преображається, а диявол спокушає, - провадить далі отець Богдан. - Сила вродженої гріховності, влада зла у світі сильні і здатні штовхнути людину на шлях гріха.

В релігії є таке поняття як епітимія – покарання за гріхи. Священик накладає на грішника так зване духовне виправлення за важкі гріхи (вбивство, аборт, зраду). Адже, наприклад, зрада тілесна – це зрада душі свого ближнього, що спричиняє біль. Раніше за це церква могла відлучити грішника від храму на термін від 5 до 10 років, допоки він не виправиться. Нині таких часових рамок немає. У більшості випадків людина сама себе відлучає від церкви – не приходить на службу, забуває молитися Богу. У таких випадках священики кажуть, яку духовну літературу почитати, щоб людина відродилася духовно. Коли ж священик сповідає, то через служителя церкви гріхи прощає Бог. Своєю чергою, таїнство сповіді або покаяння дає можливість змінити наше життя, отримати духовне зцілення.

Читайте також: «Не повідомлення на телефоні чи планшеті читайте, а «Отче наш»: волинський Митрополит закликав у піст відмовитися від гаджетів

У храмах сповідають до Чистого четверга та в останню суботу перед Пасхою. Сповідатися можна також з восьмирічного віку. До цього часу дитина вважається святою. Однак, дехто каже, мовляв, для чого йти у церкву сповідатися, адже «я не грішний»... На це отці мають своє пояснення.

- Якби люди були безгрішними, то давно Бог забрав би їх на небеса, - пояснює священнослужитель. - Вони були б янголами. Гадаєте, чому людина використовує лише три відсотки розуму? Тому що її розумові здібності обмежені через її гріхи. Крім цього, якби вона не мала гріхів, то не була б обмежена в часі і просторі.

У церкві радять годувати душу словом Божим, бо так ми відкриваємо волю Господню, а не займатися у час Великого посту черевоугодництвом. Останнє не стосується людей, які мають проблеми зі здоров’ям – хворих на цукровий діабет, онкозахворювання, люди з ослабленим імунітетом. У таких випадках вживати м’ясні, молочні страви, яйця під час посту не заборонено.

Олександра ДМИТРЕНКО.

Читайте також: Стрічка новин Рівненського регіону

Читайте також: Новини суспільства в Україні

Поділитися в соціальних мережах

Коментувати

Огляд популярних новин
Читайте також - Суспільство

Обговорюють і коментують
Напишить свій коментар
  • Коментарі 0
  • Правила коментування
  • Гість
  • Коментувати